Co warto wiedzieć o pozytywnym oddziaływaniu alg morskich na organizm?

0
1053
algi morskie
Algi morskie stanowczo warto wykorzystywać w życiu codziennym. Zarówno w postaci pożywienia, suplementów stosowanych w celu polepszenia dobrostanu organizmu, jak i w  różnego rodzaju kosmetykach stosowanych w pielęgnacji domowej | fot.: stock.adobe.com

Spożywanie alg morskich staje się coraz bardziej powszechne w naszym kraju. Nawyki z Japonii zyskują popularność szczególnie w gronie młodych ludzi. Na szczęście to bardzo zdrowe upodobania. Jaki wpływ na organizm mają glony? Dlaczego warto z nich korzystać?

Algi morskie — korzyści zdrowotne

Algi morskie, czyli inaczej glony możemy często spotkać w żywności pod nazwą spirulina lub chlorella. Zazwyczaj przyjmują one postać zielonego proszku, który może być w prosty sposób dodawany do wielu potraw. Spirulina najczęściej jest elementem składowym w zdrowej żywności lub fit produktach. Nic dziwnego, ponieważ przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla organizmu. Należą do nich między innymi:

  • źródło witamin — mają duża zawartość witaminy A, B, K, D. Suplementacja spiruliny likwiduje braki witamin w organizmie. 
  • źródło magnezu oraz białka — pomaga łagodzić skurcze spowodowane niedoborami magnezu.
  • działanie detoksykujące — zalecana podczas rezygnacji z papierosów, alkoholu lub innych niezdrowych używek. Pozwala oczyścić organizm z toksyn i niezdrowych substancji.
  • przyspiesza gojenie się ran — regularne stosowanie chlorelli powoduje szybszą regenerację tkanek w przypadku zranień. 
  • pozytywny wpływ na żołądek — tworzy barierę na ściankach żołądka, dzięki czemu chroni go przed stanami zapalnymi. 
  • wsparcie układu odpornościowego — wspiera układ immunologiczny zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Zapobiega nawracającym infekcjom.
  • źródło kwasu foliowego — ma pozytywny wpływ na rozwój płodu w okresie ciąży.
  • stosowana w onkologii — potencjalnie spowalnia rozwój nowotworów i zapobiega ich powstawaniu.

Algi morskie — najpopularniejsze zastosowania

Jeśli chodzi o glony, stosuje się je w wielu dziedzinach. Najpopularniejsze stało się dodawanie spiruliny do żywności. Robi się to przede wszystkim ze względu na właściwości zdrowotne oraz smak, ale również dlatego, że algi dodają charakterystycznego ciemno-zielonego koloru, który prezentuje się bardzo korzystnie.

Chlorella ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Dodaje się ją do wielu preparatów, ponieważ ma właściwości regeneracyjne oraz ochronne. Jest składnikiem kremów i innych preparatów do skóry, ponieważ posiada silne działanie nawilżające. Dodatkowo wykorzystywana jest podczas produkcji kosmetyków dla osób po 30 roku życia, ponieważ opóźnia proces starzenia się skóry.

Spirulinę bardzo często stosuje się w farmakologii, najczęściej w postaci zielonych tabletek, które mają neutralny smak (w przeciwieństwie do algo w postaci naturalnej). Algi morskie suplement diety to w pełni naturalny preparat spożywanym w celu uregulowania poziomu białka oraz niezbędnych witamin w organizmie. Dodatkowo pomagają na wiele problemów z układem pokarmowym, dlatego często są także stosowane doraźnie. Mają działanie rozkurczowe, sprzyjają łagodzeniu kolek oraz chronią żołądek przed różnego rodzaju infekcjami bakteryjnymi oraz stanami zapalnymi.

Algi morskie stanowczo warto wykorzystywać w życiu codziennym. Zarówno w postaci pożywienia, suplementów stosowanych w celu polepszenia dobrostanu organizmu, jak i w  różnego rodzaju kosmetykach stosowanych w pielęgnacji domowej. Szerokie spektrum właściwości alg morskich sprawi, że mają one niemal zbawienny wpływ na organizm. Całe szczęście, że w ostatnim czasie stały się dużo bardziej popularne i dodawane jako składnik wielu produktów spożywczych i pielęgnacyjnych.

OLI