Kiedy diagnozować się w kierunku nietolerancji pokarmowych?

0
188
nietolerancje pokarmowe
Stwierdzenie nietolerancji to jedno, ale wyleczenie się z niej to już bardziej długotrwała kwestia. Na szczęście nietolerancje IgG-zależne nie mają charakteru trwałego - po zastosowaniu przez określony czas właściwej diety w większości przypadków całkowicie mijają | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Nieprzyjemne dolegliwości o nieokreślonej przyczynie są problemem wielu z nas. Czasem bardzo ciężko jest powiązać je z jakimkolwiek posiłkiem czy innym czynnikiem. Przyczyną jednak może być nietolerancja pokarmowa o mechanizmie opóźnionym.

Kto powinien zbadać się w kierunku nietolerancji pokarmowej?

Nietolerancje pokarmowe IgG-zależne można podejrzewać, jeśli regularnie występują dokuczające dolegliwości o charakterze przewlekłym. W przeciwieństwie do typowej alergii pokarmowej dolegliwości te nie są gwałtowne i nasilone, lecz rozwijają się powoli i utrzymują przez długi czas. Może minąć nawet powyżej doby nim zaobserwujesz jakiekolwiek objawy.

Objawy nietolerancji pokarmowych nie dotyczą wyłącznie układu pokarmowego, mogą również obejmować inne narządy i układy – mówi Katarzyna Startek, specjalista Zdrowegeny.pl, platformy badań diagnostycznych. Zdrowegeny.pl zbiera w swojej ofercie nowoczesne badania największych laboratoriów.

Mogą pojawić się zaburzenia żołądkowo-jelitowe, bóle głowy, zmiany skórne, bóle stawowo-mięśniowe, wahania nastroju, stany lękowe czy depresyjne. Nawet przewlekle występujące zmęczenie może wskazywać na nietolerancję pokarmową.

Czym właściwie jest nietolerancja pokarmowa?

O nietolerancji pokarmowej mówimy, gdy  organizm zamiast spokojnie przyjąć spożyty pokarm nadmiernie na niego reaguje. Dość często spożycie nietolerowanego produktu wyzwala wytwarzanie przeciwciał IgG przez układ immunologiczny – przeciwciała te są skierowane na konkretne produkty w diecie. Ilość przeciwciał wzrasta w organizmie stopniowo. Po około dobie jest ich na tyle dużo, że w trakcie nie zawsze udanej próby pozbycia się alergenów z organizmu wywołują w nim stan zapalny. Od tego, w których tkankach rozwinie się zapalenie, zależy rodzaj i nasilenie objawów nietolerancji pokarmowych.

Jak wykryć nietolerancję?

Nietolerancje pokarmowe o podłożu IgG-zależnym wiążą się ze wzrostem przeciwciał IgG we krwi. Testy na nietolerancje pokarmowe ukierunkowane są na pomiar IgG specyficznych dla pokarmów zestawionych w panele. Każdy panel zawiera od około 20 do niemal 300 alergenów pokarmowych. Zakres testu na nietolerancje pokarmowe  należy wybrać w taki sposób, aby przebadać reakcję swojego układu immunologicznego na jak największą ilość spożywanych przez siebie pokarmów.

Taki test polega na pobraniu niewielkiej ilości krwi, która następnie jest badana w laboratorium pod kątem stężenia przeciwciał IgG. Wynik testu natomiast wskazuje na stężenie konkretnego przeciwciała we krwi, a tym samym na stopień nasilenia nietolerancji na konkretny produkt spożywczy.

Jak się wyleczyć z nietolerancji?

Stwierdzenie nietolerancji to jedno, ale wyleczenie się z niej to już bardziej długotrwała kwestia. Na szczęście nietolerancje IgG-zależne nie mają charakteru trwałego – po zastosowaniu przez określony czas właściwej diety w większości przypadków całkowicie mijają.

W ramach leczenia nietolerancji pokarmowych stosuje się dietę rotacyjną lub eliminacyjną. Pierwszą z nich wykonuje się dla produktów, które powodują umiarkowaną nietolerancję. Rotacja polega w tym przypadku na ograniczeniu na tych pokarmów do co czwartego dnia. Eliminacja natomiast dotyczy produktów o znacznym stopniu nietolerancji – wyklucza się je ze swojego żywienia na około 12 miesięcy. Po tym czasie zaleca się ponowne wprowadzenie do diety.


Materiał partnera zewnętrznego