Do sprawnego funkcjonowania naszego organizmu niezbędna jest równowaga kwasowo-zasadowa, czyli stan, w którym płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe zapewniają ściśle określony balans dynamiczny między kwasami, a zasadami we krwi i tkankach, warunkując odpowiednie pH (7,35-7,45). Jeśli równowaga ta zostaje zachwiana, nasz organizm nie radzi sobie z wydalaniem kwaśnych pozostałości przemiany materii. Wówczas powstaje tendencja do zakwaszania.
Wzdęcia, zgaga, bóle stawów, ciągłe zmęczenie, wyczerpanie, bóle głowy, wysypki skórne, trądzik, świąd, wypadanie włosów, ogólna nerwowość, ociężałość to pierwsze przyczyny zakwaszenia.
Często występują też migreny oraz bóle stawów i mięśni. Nadmiar kwasuw organizmie spowalnia trawienie i wydalanie szkodliwych substancji. Jednym słowem – trudniej schudnąć. Niestety są to objawy dość popularne i kojarzone ze zwykłym zmęczeniem. Ich bagatelizowanie w konsekwencji może być niezwykle niebezpieczne – utrzymujące się zakwaszenie może doprowadzić do poważniejszych schorzeń:
- przewodu pokarmowego (stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, wzdęcia, zgaga)
- mięśni i stawów (dna moczanowa – za to odpowiedzialność ponosi kwas moczowy, bóle mięśni – kwas mlekowy, bóle kręgosłupa, osteoporoza, reumatyzm, zapalenie stawów)
- skóry, włosów i paznokci, zęówy (wypadanie włosów, kruche paznokcie, sucha skóra, próchnica, zakażenia grzybicze, trądzik, cellulitis)
- układu metabolicznego (nadwaga, napady wilczego głodu, cukrzyca, podwyższony cholesterol, niepohamowana ochota na słodycze)
- układu sercowo-naczyniowego (nadciśnienie, choroby naczyń krwionośnych, migreny, zawał serca, zawroty głowy)
Powstaje błędne koło – zakwaszenie powoduje choroby, a choroby nasilają zakwaszenie.
Kwasy mogą gromadzić się również miejscowo. Przykładem tego zjawiska jest:
- nadkwasota i zgaga – nadmiar kwasów żołądkowych, powodujących stany zapalne błony śluzowej żołądka
- dna moczanowa – miejscowe gromadzenie się kwasu moczowego i jego kryształów w stawach
- bóle mięśni – gromadzenie się kwasu mlekowego w przeciążonych mięśniach
Bardzo ważnym elementem w utrzymaniu równowagi w organizmie jest właściwa dieta. Powinna składać się ona w 80% z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20% z kwasotwórczych. Te drugie powinniśmy spożywać ostrożnie, a najlepiej – stopniowo eliminować je z jadłospisu.
Produkty zakwaszające organizm
- napoje z kofeiną (kawa, cola)
- mięso i wędliny (głównie wieprzowina)
- alkohol
- czarna herbata
- sól
- cukier i produkty go zawierające
- kakao
- czekolada
- napoje gazowane
- tłuste sery, w tym również twarde (żółte)
- biały ryż
- mąka pszenna i produkty z niej wytworzone
Produkty, które działają odkwaszająco
- kasza gryczana i jaglana
- surowe mleko i śmietana
- warzywa (zwłaszcza: cukinia, szpinak, bakłażan, rzodkiew, buraki, brokuły, marchew, seler, pomidor)
- grzyby (prawdziwki, kurki)
- większość owoców (zwłaszcza kiwi, arbuzy, banany, brzoskwinie, cytrusy, truskawki, maliny
- soki warzywne i owocowe (bez cukru)
- migdały
- zielona herbata
- oliwa z oliwek
Jak zapobiegać zakwaszeniu?
- pić od 2 do 4 litrów wody dziennie
- zdrowo się odżywiać
- przestrzegać regularnych pór posiłków
- przed spaniem nie jeść owoców
- wprowadzić ruch o umiarkowanej intensywności – nie przeciążaj organizmu, sport wyczynowy ma bowiem działanie zakwaszające
- znaleźć sposób na zmniejszenie stresu w życiu codziennym
Szczególnie wrażliwe na zakwaszenie organizmu są osoby po ukończeniu 50. roku życia, ponieważ ich systemy buforowe są osłabione. A także ci, którzy się odchudzają, pracują fizycznie oraz piją dużą ilość napojów gazowanych.
Ze względu na to, że nasza dieta opiera się w większości na produktach kwasotwórczych, warto częściej sięgać po owoce, warzywa, czy kasze. Zakwaszenie może być przyczyną nieprawidłowego funkcjonowania np. trzustki, pęcherzyka żółciowego, wątroby, żołądka.
Aby nie pomylić zakwaszenia z chorobą – warto wybrać się do odpowiedniego lekarza, który zleci zbadanie niepokojących nas objawów. Dopóki jednak nic złego się nie dzieje, spróbujmy ograniczyć niekorzystne dla nas składniki pokarmów.
[divider style=”dotted” top=”20″ bottom=”20″]
Klaudia Tobiś