Co jeść, aby uniknąć wzdęć?

0
1611
świeże owoce i warzywa na niebieskim tle
Składnikami diety w największym stopniu odpowiadającymi za powstawanie gazów w układzie pokarmowym są węglowodany | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Wzdęcia to jedne z najczęściej występujących objawów dotyczących układu pokarmowego. Nieprzyjemny charakter tych dolegliwości jest kłopotem wielu osób, które borykają się z tym problemem na co dzień. Odczuwane są jako wewnętrzne rozpieranie, rozdęcie. Może im towarzyszyć ból, głośna praca jelit oraz uwalnianie gazów, które zalegają w układzie pokarmowym. Często powodem mogą być także problemy związane ze spowolnioną motoryką jelit. Jak zatem walczyć z dolegliwością i uniknąć dyskomfortu?

Odpowiednia dieta

Składnikami diety w największym stopniu odpowiadającymi za powstawanie gazów w układzie pokarmowym są węglowodany. Należą do nich: laktoza zawarta w mleku, fruktoza znajdująca się w owocach i miodzie czy oligosacharydy stanowiące główny składnik roślin strączkowych. Trawienie tych produktów jest utrudnione, za to stanowi pokarm bakterii bytujących w jelicie, czego rezultatem jest powstający gaz. Ograniczanie tych pokarmów w diecie może skutkować rzadszym występowaniem wzdęć. Jednak spożywanie niektórych produktów może zredukować problem. Oto przykłady:

  • Ryż – stanowi dobry zamiennik tradycyjnych zbóż czy ziemniaków, które zawierają węglowodany gorzej przyswajalne. Należy pamiętać, aby unikać nadmiernego rozgotowywania ryżu, gdyż traci on wtedy swoje wartości odżywcze. Warto także wybierać ryż brązowy, który zawiera większe ilości błonnika pomagającego usuwać zalegające resztki pokarmu z jelit. Ryż jest produktem bezglutenowym, co także jest istotne przy unikaniu wzdęć.
  • Mięta – można ją spożywać w formie olejku dodawanego do pokarmów lub naparu z zaparzonych świeżych liści. Mięta wpływa kojąco na układ pokarmowy i łagodzi stany zapalne w jego obrębie.
  • Szpinak, pietruszka i żurawina – te produkty mają zdolność do absorbcji gazów o nieprzyjemnym zapachu, które dla wielu stanowią istotny problem.
  • Jogurty, kefiry, maślanki – przetwory mleczne, które zawierają probiotyczne flory bakteryjne wspomagające trawienie. Dodatkowo także mają wpływ na ograniczenie nieprzyjemnego zapachu substancji lotnych. Nie należy jednak ich spożywać w przypadku nietolerancji laktozy, gdyż może to spowodować nasilenie dolegliwości.
  • Przyprawy tj. kolendra, kminek, majeranek, oregano, tymianek, bazylia – nie tylko dodają walorów smakowych potrawie, ale także redukują objawy niepożądane. Rozluźniają mięśniówkę jelit, przeciwdziałają fermentacji i wspomagają trawienie.

Czasem odpowiednia dieta nie wystarcza, aby pozbyć się męczących dolegliwości. Wielu osobom sprawia trudność przestrzeganie jej. Pomocne w tym przypadku może być zastosowanie preparatów zawierających symetykon. Substancja ta przynosi ulgę w przypadku wystąpienia wzdęć, gdyż nieinwazyjnie rozbija pęcherzyki gromadzącego się gazu.

Zdrowy styl życia

Na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego wpływ ma wiele czynników. Codzienny wysiłek fizyczny redukuje problemy związane z trawieniem i wspomaga pracę układu pokarmowego. Należy także zrezygnować z napojów gazowanych i alkoholu, a zastąpić je wodą niegazowaną. Ważne jest także, aby nie zapominać o higienie spożywania posiłków. Odpowiednio zbilansowane dania powinno się jeść powoli, bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając kęsy.


Materiał partnera zewnętrznego