Co za dużo to niezdrowo- czyli nadmiar witaminy A

0
130
kobieta z kapsułką witaminy A
Większość z nas, szczególnie w porze zimowej, chętnie sięga po różnego rodzaju suplementy diet | fot.: stock.adobe.com

O zaletach witaminy A słyszał chyba każdy. Nie dosyć, że poprawia ona widzenie i kondycję skóry, to jeszcze poprawia pracę tarczycy i układu odpornościowego. Zachęceni jej zaletami chętnie pijemy soki marchewkowe czy smarujemy pieczywo masłem. Tymczasem niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że nadmiar witaminy A może nam poważnie zaszkodzić. W jaki sposób?

Po czym rozpoznać przedawkowanie witaminy A?

Większość z nas, szczególnie w porze zimowej, chętnie sięga po różnego rodzaju suplementy diety. Wspomagają one odporność, ale również dostarczają niezbędnych witamin i składników mineralnych. Niemniej jednak musimy uważać na to, by cennych dla zdrowia substancji nie przedawkować. To właśnie z suplementacji najczęściej bierze się nadmiar witamin. W przypadków niektórych z nich organizm nie ucierpi, ponieważ ich nadmiar jest wydalany wraz z moczem. Inaczej jest z witaminą A, która jest magazynowana w organizmie. I choć każdy ma nieco inne zapotrzebowanie na witaminę A, długotrwałe, nadmierne jej spożycie może prowadzić do:

  • senności,
  • uczucia ciężkości,
  • ociężałości,
  • suchości skóry,
  • braku łaknienia,
  • bólów głowy i stawów,
  • wypadania włosów i łamania się paznokci.

Objawy te są dosyć niespecyficzne, dlatego rzadko kiedy przychodzi nam do głowy, że ich przyczyną może być właśnie nadmiar witaminy A. Tymczasem wystarczy regularne picie dużych ilości soku z marchwi, nadmierne spożywanie wątróbki lub dodatkowa suplementacja witaminy A pomimo, że w diecie jest jej wystarczająco, a objawy mogą dać się nam we znaki.

Skutki przewitaminizowania

Wysokie dawki kwasu retinowego odkładają się w organizmie i niestety, działają na niego toksycznie. Może dojść także do powstawania spontanicznych krwotoków, osteoporozy, deformacji czaszki u dzieci czy owrzodzenia skóry. Efekty uboczne, tak jak objawy przedawkowania witaminy A, są bardzo niespecyficzne. Nadmiar witaminy A jest bardzo niebezpieczny dla kobiet w ciąży, ze względu na rozwijający się płód, który jest bardzo wrażliwy na wszelkie patologie występujące w organizmie matki. Kobiety w ciąży nie powinny więc suplementować witaminy A na własną rękę ani używać kremów na rozstępy z wartością retinolu. Witamina A spożywana w nadmiarze wchodzi w interakcję z niektórymi lekami, w tym medykamentami stosowanymi w alergiach, chorobach nowotworowych czy jako środki antykoncepcyjne. Może więc okazać się, że ze względu na nadmierne spożycie witaminy A leki te nie będą działały prawidłowo. Pozostaje więc pytanie, jak nie dopuścić do nadmiaru witaminy A w organizmie? Specjaliści radzą, aby nie suplementować jej we własnym zakresie. Nie powinniśmy także spożywać wątróbki częściej, niż raz na 2 tygodnie, bowiem gromadzi ona witaminę A, którą następnie dostarczamy do organizmu.

Witamina A jest naszemu organizmowi bardzo potrzebna, dlatego nie może jej zabraknąć w codziennej diecie. Dostarczanie jej wraz z pożywieniem nie powinno spowodować przedawkowania, jednak gdy tylko zauważymy niepokojące objawy, warto zbadać jej zawartość we krwi. 

DTK