Jak olej z pestek dyni wpływa na zdrowie?

0
305
Olej z pestek dyni
Olej z pestek dyni produkowany jest z wyselekcjonowanych nasion tego wyjątkowego warzywa. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Naturalne oleje tłoczone na zimno przy zastosowaniu tradycyjnych sposobów są idealnym uzupełnieniem diety w cenne dla naszego zdrowia składniki, w tym kwasy omega-3. Często stosowane są również w kosmetyce. Jednym z takich zdrowych olejów jest ten produkowany z pestek dyni. Jakie ma właściwości i zastosowanie?

Olej z pestek dyni – jakie ma właściwości?

Olej z pestek dyni produkowany jest z wyselekcjonowanych nasion tego wyjątkowego warzywa. Na tle innych naturalnych olejów wyróżnia go intensywna barwa oraz charakterystyczny, lekko orzechowy smak. Dzięki temu olej ten chętnie stosowany jest jako dodatek do różnych dan – zup, sosów czy sałatek. Jednak olej z pestek dyni warto stosować nie tylko ze względu na jego wyjątkowy smak, ale także prozdrowotne właściwości. Wyżej wspomniano, że jest to źródło kwasów omega. Trzeba jednak pamiętać, że stosunek kwasu omega-3 i 6 jest tutaj niezbyt korzystny, dlatego dla zbilansowania należy uzupełnić dietę o produkty o wyższym stężeniu kwasu omega 3 np. ryby. Więcej na ten temat można dowiedzieć się na stronie https://poznajsienatluszczach.pl/2016/12/02/olej-z-pestek-dyni/. Lecz to nie jedyna zaleta tego oleju. Jest on bogatym źródłem również innych kwasów tłuszczowych takich jak oleinowy czy linolowy. Zawiera w sobie również fitosterole, tokoferole oraz antyoksydanty.

Olej z pestek dyni warto włączyć do swojej diety przede wszystkim dlatego, że pomaga w obniżaniu cholesterolu we krwi. Wskazuje się, że regularne spożywanie oleju z pestek dyni może wpływać również na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe.

Olej z pestek dyni – niezastąpiony w kosmetyce

Po olej z pestek dyni coraz chętniej sięgają również producenci różnego rodzaju kosmetyków. Dzieje się tak dlatego, że zbawiennie oddziałowuje na naszą skórę. Co ciekawe, można go również używać samodzielnie lub jako dodatek do ulubionego kremu czy balsamu. Jak dokładnie olej z pestek dyni wpływa na naszą skórę?

Przede wszystkim doskonale nawilża oraz odżywia skórę. Dzięki czemu staje się ona promienna. Dodatkowo, olej z pestek winogron poleca się również do pielęgnacji skóry wrażliwej i skłonnej do podrażnień, gdyż łagodzi podrażnienia oraz wspomaga regenerację skóry.

Jaki olej oprócz tłoczonego z pestek dyni warto włączyć do swojego jadłospisu?

Jednym z ciekawszych olejów jest ten tłoczony z pestek winogron. Charakteryzuje się on wysoką zawartością kwasu linolowego oraz szeregu witamin cennych dla naszego prawidłowego funkcjonowania. Co ciekawe, podobnie jak olej z pestek dyni, można go stosować zarówno w kuchni (najczęściej stosowany jest jako dodatek do sałatek), jak i do pielęgnacji skóry. Poleca się go przede wszystkim do pielęgnacji cery ze skłonnością do zmian trądzikowych. Można go również używać do pielęgnacji dłoni i paznokci, a także włosów. Jeżeli chcesz wiedzieć więcej o oleju z pestek winogron oraz innych cennych olejach – sprawdź wiadomości zawarte w artykule https://poznajsienatluszczach.pl/2016/08/30/olej-z-pestek-winogron/.


Materiał partnera zewnętrznego