Które owoce i warzywa zawierają najwięcej antyoksydantów?

0
223
maliny antyoksydanty
Antyoksydanty to związki znajdujące się w żywności, które pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny w naszym organizmie | fot.: stock.adobe.com

Wykazano, że dieta bogata w owoce i warzywa jest jednym z najważniejszych sposobów zachowania zdrowia. W rzeczywistości jest prawie niemożliwe, aby nie otrzymywać wystarczającej ilości tych składników odżywczych, jeśli regularnie spożywasz ich dużą różnorodność. Owoce i warzywa dostarczają witamin, minerałów, składników fitoodżywczych, błonnika i innych związków wspomagających zdrowie, które mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia wielu chorób. Optymalne spożycie tych składników odżywczych jest szczególnie ważne dla osób, które starają się osiągnąć i utrzymać zdrową wagę oraz dla tych, którzy chcą obniżyć ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca, rak piersi i inne. W tym artykule dowiemy się, które owoce i warzywa zawierają najwięcej antyoksydantów. Omówimy również, w jaki sposób mogą one pomóc w ochronie organizmu przed chorobami przewlekłymi.

Co to są antyoksydanty?

Antyoksydanty to związki znajdujące się w żywności, które pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny w naszym organizmie. Stres oksydacyjny powstaje, gdy komórki organizmu są narażone na działanie toksyn lub szkodliwych substancji chemicznych. W dużych ilościach stres oksydacyjny może powodować stany zapalne, uszkodzenia komórek i choroby, takie jak nowotwory. Przeciwutleniacze działają jako naturalna ochrona przed stresem oksydacyjnym. Pomagają organizmowi w walce z chorobami i utrzymaniu optymalnego stanu zdrowia. 

Jak antyoksydanty wpływają na nasze zdrowie?

Antyoksydanty to związki znajdujące się w żywności, które mogą pomóc w ochronie przed chorobami przewlekłymi spowodowanymi stresem oksydacyjnym. Wysoki poziom stresu oksydacyjnego jest powiązany z:

Chorobami autoimmunologicznymi – należą do nich cukrzyca typu 1, stwardnienie rozsiane i łuszczyca.

Chorobami serca – Nadmierny stres oksydacyjny jest związany z podwyższonym ciśnieniem krwi i ryzykiem zawału serca.

Nowotworami – stwierdzono, że stres oksydacyjny aktywuje geny, które przyczyniają się do rozwoju niektórych nowotworów.

Zdrowiem Psychicznym – niektóre badania wykazały, że spożywanie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze może poprawić nastrój, zmniejszyć stres i pomóc w zapobieganiu depresji. 

Kontrolą wagi – wiadomo, że niektóre owoce i warzywa zmniejszają ryzyko otyłości.

Które owoce i warzywa mają najwięcej przeciwutleniaczy?

Kiwi: Nazywane również „królem owoców”, jest niskokaloryczne i zawiera duże ilości witaminy C. Wzmacnia odporność, pomaga zachować zdrową skórę i zęby, a także wspomaga trawienie. 

Pomarańcze: Kolejny owoc bogaty w witaminę C. Zawierają również błonnik, który pomaga regulować metabolizm i zapobiega chorobom związanym z zespołem metabolicznym. 

Brokuły: Bogate źródło witaminy C i błonnika, to warzywo jest również bogate w białko.

Papaja: Ten tropikalny owoc jest bogaty w witaminę spowalniającą tempo starzenia się organizmu i zapewniającą zdrową skórę, zęby i odporność. 

Pomidor: Znane źródło przeciwutleniaczy, pomidory są bogate w witaminę C, a także likopen i β-karoten, które są silnymi antyoksydantami.

Maliny: charakteryzują się też najwyższym wśród wszystkich owoców stężeniem przeciwutleniaczy (kwasu elagowego, antocyjanów, kwasu galusowego, kwercetyny, katechiny, kempferolu i kwasu salicylowego) – dzięki temu uważane są za jeden z najlepszych sposobów naturalnego zapobiegania stanów zapalnych.

Podsumowanie

Wiele osób nie spożywa wystarczającej ilości owoców i warzyw, które mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka wielu chorób. Składniki odżywcze zawarte w tej żywności mogą także obniżyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, poprawić zdrowie psychiczne i przyczynić się do utrzymania prawidłowej wagi. Najsilniejsze przeciwutleniacze znajdują się w borówkach, granatach i truskawkach. Innymi dobrymi źródłami przeciwutleniaczy są pomidory, pomarańcze, zielona papryka, brukselka i arbuz. Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa może zapewnić znaczącą ochronę przed wieloma chorobami. 

MKO