Naturalne metody zwalczania refluksu żołądkowo-przełykowego i zgagi

0
1497
kobieta ze zgagą
Zanim zdecydujemy się na terapię lekami, warto sięgnąć po naturalne sposoby i preparaty oraz wprowadzić zmiany stylu życia, które być może zagwarantują nam ulgę i spokój | fot.: stock.adobe.com

Zgaga to nieprzyjemne doznanie odczuwane jako palenie za mostkiem, wywołane refluksem żołądkowo-przełykowym, czyli cofaniem się treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Problem ten dotyczy znacznej części populacji i rzadko kiedy świadczy o poważnej chorobie. Najczęściej jest znakiem sygnalizującym powtarzane błędy dietetyczne i nieprawidłowy tryb życia.

Jak zapewnić sobie ulgę i spokój?

Najlepiej walczyć z problemem poprzez zmianę stylu życia i bardziej czujnego obserwowania swojego organizmu. Zanim zdecydujemy się na terapię lekami, warto sięgnąć po naturalne sposoby i preparaty oraz wprowadzić zmiany stylu życia, które być może zagwarantują nam ulgę i spokój. Jeżeli takie modyfikacje nie zapewnią poprawy samopoczucia, wtedy koniecznie powinniśmy zwrócić się do lekarza rodzinnego lub gastrologa – być może wskazane jest poszerzenie diagnostyki i wykluczenie poważnych chorób układu pokarmowego.

1. Zmień sposób żywienia

Należy spożywać kilka mniejszych posiłków dziennie i nie najadać się do syta. Im mniej rozepchamy żołądek jedzeniem, tym łatwiej pokarm będzie mógł zostać przesunięty do dalszych partii jelita i nie będzie on zalegał w żołądku. Dodatkowo pamiętajmy, aby ostatni posiłek spożyć na kilka godzin przed snem. W pozycji leżącej treść żołądkowa łatwiej przesuwa się do przełyku, wywołując uczucie zgagi.

2. Komponując posiłki, unikaj tłustych składników

Zrezygnuj zwłaszcza z tłuszczów zwierzęcych, margaryny, produktów wysoko przetworzonych oraz ostrych przypraw, a także produktów węglowodanowych takich jak białe pieczywo. Odstaw alkohol oraz palenie papierosów – te używki znacznie nasilają objawy. Jeżeli masz problem ze zmianą swoich posiłków, umów się na konsultację dietetyczną – może się okazać, że wystarczy nawet jedna wizyta, aby nauczyć się komponować zdrowe, smaczne i prawidłowo zbilansowane posiłki.

3. Tuż po posiłku unikaj aktywności fizycznej, pochylania się i leżenia na plecach

Lepiej posiedzieć lub udać się na spokojny spacer. Zapewnij swojemu żołądkowi naturalną pozycję do trawienia i nie zaburzaj motoryki przewodu pokarmowego. Jeżeli cierpisz na refluks, w godzinach wieczornych postaraj się spać na podwyższeniu.

4. W przypadku popełnienia błędu dietetycznego lub przejedzenia się miej pod ręką naturalne preparaty

W tym przypadku sprawdzą się: węglan wapnia i węglan magnezu dostępne w leku Rennie (https://www.rennie.pl/) – jedna tabletka zapewnia ulgę już po 2 minutach. Sekret jej skuteczności tkwi w neutralizowaniu kwaśnego soku żołądkowego – wraz ze zmianą pH treść żołądkowa przestaje być drażniąca dla błony śluzowej przełyku. Dodatkowo lek jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i matek karmiących. Preparat działa wyłącznie miejscowo i nie wchłania się do krwiobiegu.

5. Wspomagaj się naturalnymi naparami

Ulgę może zapewnić imbir. Wystarczy zalać wrzątkiem kilkucentymetrowy kawałek świeżego imbiru i gotowe. Podobne działanie wykazują: anyż, koper włoski, kminek czy rumianek. Osłonowo na żołądek zadziała kisiel lub wywar z siemienia lnianego. Wbrew powszechnie głoszonej opinii – nie warto pić naparu z mięty pieprzowej, ponieważ działa ona rozkurczająco na mięśniówkę zwieracza dolnego przełyku, w związku z czym nasila objawy.

Bibliografia:

[1] – https://www.mp.pl/pacjent/gastrologia/choroby/przelyk/50731,choroba-refluksowa-przelyku-refluks

[2] – https://www.mp.pl/pacjent/objawy/50665,zgaga

[3] – https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/70596,dieta-w-chorobie-refluksowej


Materiał partnera zewnętrznego