3 fakty o zdrowej żywności, które warto znać

0
2700
zdrowa żywność
Cechą charakterystyczną zdrowej żywności jest możliwość sprawdzenia jej pochodzenia | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Zdrowa żywność powinna być podstawą diety każdego człowieka – z tym hasłem można spotkać się coraz częściej w mediach, internecie i gabinetach lekarskich. Czym jednak jest zdrowa żywność i jakie są korzyści z jej spożywania?

  1. Zdrowa żywność – czyli jaka?
  2. Jakie są korzyści spożywania zdrowej żywności?
  3. Czym charakteryzuje się zdrowa żywność?

Zdrowe odżywianie to już nie tylko puste hasło, ale niemal filozofia życia, według której należy zwracać baczną uwagę na rodzaj i jakość spożywanych produktów. Nie wystarczy więc jeść warzywa i owoce – trzeba jeszcze wybrać te, które są uprawiane ekologicznie, bez wykorzystywania sztucznych ulepszaczy i nawozów.

Zdrowa żywność – czyli jaka?

Mianem zdrowej żywności określa się produkty, których sposób uprawy wyklucza używanie pestycydów, czyli chemicznych środków ochrony roślin, aromatów, ulepszaczy czy środków przyspieszających wzrost. W przypadku zwierząt, naturalna hodowla eliminuje podawanie hormonów wzrostu i antybiotyków, a także karmienie zwierząt paszami, które zostały zmodyfikowane genetycznie. Zabroniona jest więc jakakolwiek ingerencja, wykorzystująca techniki inżynierii genetycznej.

Dozwolone jest z kolei nawożenie roślin przy pomocy nawozów naturalnych, np. kompostu lub obornika, i usuwanie chwastów ręcznie, bez pomocy środków chemicznych. Natomiast zwierzęta powinny być hodowane w odpowiednich warunkach, czyli w czystych pomieszczeniach, z dostępem do świeżej wody i naturalnej, zdrowej karmy. Ich chorobom zapobiega się m.in. przez wypas rotacyjny i staranne dobieranie podawanych pasz, opartych na naturalnych składnikach.

Jakie są korzyści spożywania zdrowej żywności?

Uważne dobieranie produktów, które są podstawą codziennej diety, przynosi wiele korzyści, zarówno fizycznych, jak i psychicznych. Zdrowa, zbilansowana dieta wpływa nie tylko na wygląd i funkcjonowanie organizmu, ale również stan emocjonalny i ogólne samopoczucie. Stosowanie naturalnych nawozów roślin i pasz dla zwierząt sprawia, że zdrowa żywność zawiera więcej witamin i składników odżywczych niż jej odpowiedniki z innych hodowli. Brak ulepszaczy i konserwantów oznacza zazwyczaj, że dostarczana żywność jest świeża, ponieważ nie zawiera substancji przedłużających jej żywotność. To szczególnie ważne dla osób, które cierpią z powodu alergii lub chorób układu pokarmowego – spożywanie zdrowej żywności chroni je przed wystąpieniem objawów choroby i wspomaga proces dochodzenia do zdrowia. Wybierając ekologiczne produkty, np. te dostarczane przez sklep ze zdrową żywnością naturalniezdowe.pl, można w sposób naturalny wspomagać swoje zdrowie i uchronić się przed rozwojem wielu chorób, w tym schorzeń cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca lub cukrzyca.

Czym charakteryzuje się zdrowa żywność?

Cechą charakterystyczną zdrowej żywności jest możliwość sprawdzenia jej pochodzenia. Tego rodzaju produkty są wytwarzane jedynie w sposób naturalny, w ekologicznych gospodarstwach. Kupując warzywa, owoce czy mięso, można więc zweryfikować w jaki sposób były hodowane, nawożone lub karmione.

Aby przygotowane z ekologicznych produktów posiłki można było określić mianem zdrowych, oprócz jakości produktów trzeba zwrócić uwagę również na ich obróbkę. Należy odrzucić smażenie lub długie grillowanie pożywienia na rzecz krótkiego gotowania tradycyjnego lub gotowania na parze.

Zdrowa żywność jest bardzo popularna, jednak wciąż można ją kupić zwykle jedynie w wybranych, specjalistycznych sklepach, lub w niektórych marketach. Łatwo ją rozpoznać, ponieważ często jest oznaczona specjalnym znakiem graficznym, gwarantującym jej jakość i pochodzenie.


Materiał partnera zewnętrznego