Acai Berry – najzdrowszy owoc na naszej planecie

0
103
jagody acai
Jagody acai są uznawane na perłę wśród owoców. Posiadają wiele właściwości prozdrowotnych, co sprawia, że warto dołączyć je do swojej diety | fot.: stock.adobe.com

Jagody acai (ang. Acai berry) od niedawna cieszą się rosnącą popularnością. Szczególnie zawdzięczają to swoim licznym właściwościom prozdrowotnym. Dlaczego warto po nie sięgać? Jakie jest ich szczególne działanie?

Czym są jagody acai?

Acai są małymi jagodami o ciemnofioletowej barwie. Wyglądem przypominają borówkę, lecz w przeciwieństwie do niej posiadają jedną pestkę. Rosną w dżungli amazońskiej na drzewach palmowych, a ich średnica sięga 2,5 cm.

Przed spożyciem należy je zamoczyć tak, by twarda skórka zmiękła. Wtedy można je rozetrzeć na pastę. Ważne jest jednak to, że ich okres przydatności do spożycia jest krótki i nie można ich uprawiać poza terenami Amazonii.

Właściwości jagód acai

Ten mały owoc posiada cenne właściwości odżywcze, a tym: błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, wapń. Poza tym uznaje się je za silne antyoksydanty (jedne z najsilniejszych, gdy chodzi o jagody). Posiadają działanie przeciwutleniające, a także sporo aminokwasów egzogennych.

Przeważnie wykorzystuje się je w celach leczniczych oraz kosmetycznych. Wśród działań prozdrowotnych wymienia się:

  • Zwiększanie sił witalnych
  • Poprawę działanie układu trawiennego
  • Utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi oraz cholesterolu
  • Ochrona przed drobnoustrojami chorobotwórczymi
  • Poprawę wzroku
  • Działanie kognitywny tzn. poprawę koncentracji, szybkości myślenia oraz ogólnie procesów myślowych
  • Poprawia działania systemu krwionośnego

W kosmetyce wykorzystuje się jagody acai przede wszystkim do produkowania preparatów do pielęgnacji ciała, a szczególnie twarzy. Ma to związek z ich właściwościami przeciwutleniającymi. Dzięki temu można walczyć z wolnymi rodnikami, oczyszczać organizm z toksyn, zapobiegać zmarszczkom i zachować dłużej piękny, młody wygląd.

Ponadto jagody acai dobrze wpływają na kondycję skóry głowy i włosów.

Zastosowanie jagód acai

Przede wszystkim jagody acai wykorzystuje się jako żywność funkcjonalną. Jednak poza Amazonią nie znajdziemy ich w formie nieprzetworzonej (np. soku, pulpy, proszku), gdyż ma krótka trwałość po zerwaniu.

Często jagody acai wykorzystuje się jako uzupełnienie diety, np. do:

  • Poprawienie metabolizmu
  • Ochrony przed stresem oksydacyjnym
  • Poprawy profilu lipidowego
  • Odchudzania
  • Podniesienia odporności
  • Wzmocnienia układu sercowo-naczyniowego

Owoce acai korzystnie oddziałują na proces odchudzania ze względu na duża zawartość błonnika. Ich spożywanie pozwala dużo szybciej niż przy standardowych owocach odczuć sytość, a do tego same jagody poprawiają metabolizm organizmu, ułatwiają także wypróżnianie. Działanie antyoksydacyjne jagód oznacza udowodnione działanie wspomagające ochronę przed stanami zapalnymi, zbyt wysokim poziomem cholesterolu oraz spowolnieniem przedwczesnego obumierania komórek, czyli procesem starzenia się organizmu. Ważne jest jednak zachowanie odpowiednich nawyków żywieniowych oraz dbanie o regularną aktywność fizyczną każdego dnia.

Podsumowanie

Jagody acai są uznawane na perłę wśród owoców. Posiadają wiele właściwości prozdrowotnych, co sprawia, że warto dołączyć je do swojej diety. I to nie tylko wtedy, gdy chcemy zrzucić zbędne kilogramy, ale także gdy chcemy zadbać o swoją odporność, regulację poziomu glukozy lub cholesterolu, a także poprawić funkcje kognitywne organizmu.

Materiał partnera