Co w kosmetykach naprawdę działa? Jakie składniki aktywne są warte uwagi?

0
111
kobieta pielęgnacja twarzy
Mimo, iż nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie które składniki najlepiej się u nas sprawdzą, jest kilka związków, które są szczególnie często dodawane do kosmetyków, ze względu na ich właściwości | fot.: stock.adobe.com

Rodzaj składników aktywnych w kosmetykach powinien być dostosowany do potrzeb cery. Nie ma uniwersalnej receptury produktu, który będzie idealny dla każdego. Mimo, iż nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie które składniki najlepiej się u nas sprawdzą, jest kilka związków, które są szczególnie często dodawane do kosmetyków, ze względu na ich właściwości. Zalicza się do nich m.in. witaminę C, niacynamid czy pochodne witaminy A.

Retinol i pochodne witaminy A w kosmetykach

Pochodne witaminy A takie jak retinol, retinal, palmitynian retinylu czy octan retinylu są jednymi z najbardziej popularnych składników kremów dedykowanych opóźnieniu procesów starzenia. Związki te regulują procesy odnowy komórek naskórka między innymi poprzez działanie złuszczające. Ponadto pochodne witaminy A stymulują syntezę kolagenu, hamują transport melaniny do komórek naskórka, poprawiają jędrność i elastyczność skóry, rozjaśniają przebarwienia, wyrównują koloryt skóry, działają przeciwutleniająco, a także redukują wydzielanie sebum i powstawanie zaskórników. U osób, u których retinol jest zbyt silnie działającym składnikiem można stosować bakuchiol – jego łagodniejszy, roślinny odpowiednik.

Witamina C w kosmetykach – jak działa?

Witamina C jest szeroko stosowana w kosmetyce, ze względu na wiele korzystnych właściwości takich jak ochrona przed stresem oksydacyjnym, wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych, hamowanie wytwarzania nieprawidłowej elastyny pod wpływem działania promieni UV, działanie przeciwzapalne, redukcja drobnych zmarszczek i rozjaśnianie przebarwień.  Poprawia koloryt skóry i działa przeciwstarzeniowo dzięki stymulowaniu produkcji kolagenu w skórze, regenerująco, przyspiesza procesy gojenia, wspiera odbudowę bariery ochronnej naskórka. W zależności od stężenia, może wykazywać delikatne działanie złuszczające i wygładzać drobne zmarszczki. Reguluje wydzielanie sebum, a także wzmacnia działanie witaminy E w kosmetykach.  Z uwagi na nietrwałą formę witaminy C, często „zamknięta” jest w liposomach lub nanosomach. Może również występować w formie fosforanu askorbylo-magnezowego,  palmitynianu askorbylu lub tetraizopalmitynianu askorbylu.

Niacynamid – jak działa?

Niacynamid jest składnikiem polecanym dla osób z przebarwieniami, trądzikiem, suchością skóry, widocznymi oznakami starzenia. Ma właściwości regenerujące, uszczelnia barierę hydro-lipidową skóry, zapobiega jej przesuszeniu, a także reguluje pracę melanocytów, ujednolicając koloryt skóry i zapobiegając przebarwieniom. Działa przeciwutleniająco, neutralizując szkodliwe działanie wolnych rodników, a także przeciwzmarszczkowo i ujędrniająco poprzez udział w syntezie aminokwasów i kwasów nukleinowych,  pośrednio wpływa na syntezę kolagenu i elastyny. Niacynamid jest stosowany również w preparatach do skóry trądzikowej – zmniejsza widoczność porów i wydzielanie sebum.

Materiał partnera