Kwas poliglutaminowy: poznaj hit w pielęgnacji skóry

0
136
Kwas poliglutaminowy
Kwas poliglutaminowy to nowy, ważny składnik kremów i serów – nawilżających, anti-aging i regenerujących. Robi furorę w branży kosmetycznej | fot.: materiał partnera

Od niedawna nie tylko kwas hialuronowy i kolagen stoją na pierwszym miejscu na podium, jeżeli chodzi o pielęgnację skóry. Dołączył do nich kwas poliglutaminowy. Ten składnik aktywny jest hitem w branży kosmetycznej i można go znaleźć w coraz większej liczbie produktów do pielęgnacji twarzy. Przedstawiamy kwas poliglutaminowy – nowe odkrycie kosmetologów, które wszechstronnie wspiera zachowanie nieskazitelnej urody.

Kwas poliglutaminowy – co to takiego?

Kwas poliglutaminowy (Polyglutamic Acid, PGA) ma postać białego, rozpuszczalnego w wodzie proszku. To peptyd, który może powstawać na dwa sposoby:

  • syntetycznie – powstaje w laboratorium i jest efektem procesów chemicznych,
  • naturalnie – kwas poliglutaminowy jest produktem ubocznym powstającym podczas fermentacji soi – dzięki aktywności szczepu bakterii Bactilis subtilis. Dlatego znajduje się on w japońskim przysmaku natto. To potrawa bazująca na sfermentowanych ziarnach soi.

Dlaczego kwas poliglutaminowy robi furorę w branży kosmetycznej?

Do tej pory w nawilżających i przeciwzmarszczkowych kosmetykach znajdował się zwykle kwas hialuronowy wspierający nawilżenie skóry. Obecnie bohaterem nawilżających kremów czy masek anti-aging jest również kwas poliglutaminowy. Dlaczego?

  • Efektywniej wspomaga zatrzymywanie wilgoci w skórze. Jedna cząsteczka kwasu hialuronowego może przyciągnąć 1000 razy więcej wody niż sama waży. Natomiast jedna cząsteczka kwasu poliglutaminowego jest w stanie zatrzymać aż 4000 więcej wody w stosunku do swojej masy.
  • Kwas poliglutaminowy jest całkowicie bezpieczny dla środowiska – nie zanieczyszcza wody czy gruntów. Również jego produkcja nie wiąże się ze szkodą dla otoczenia.
  • Ten peptyd może wszechstronnie wspomagać urodę. Skutecznie wspiera zatrzymywanie wody, co przekłada się na lepszą kondycję cery.

Kwas poliglutaminowy w kosmetykach – jak wspiera dobrostan skóry?

Kwas poliglutaminowy to nowy, ważny składnik kremów i serów – nawilżających, anti-aging i regenerujących. Robi furorę w branży kosmetycznej, gdyż:

  • jest nośnikiem dla innych substancji aktywnych znajdujących się w kosmetykach. Pomaga im pokonać naskórek, aby przeniknęły w głębsze warstwy skórne, gdzie mogą spełniać swoje zadanie;
  • jest silnym humektantem – tworzy na powierzchni skóry warstwę pomagającą w dużym stopniu ograniczyć utratę przez nią wody. Kwas poliglutaminowy „przyciąga” wilgoć, by zapobiec jej ucieczce. Tym samym wspiera utrzymanie optymalnie nawilżonej skóry – czego efektem może m.in. być mniejsza tendencja do powstawania zmarszczek mimicznych;
  • wspiera łagodzenie podrażnień i stanów zapalnych skóry oraz gojenie się ran;
  • pomaga „wypełnić” drobne zmarszczki i wygładzić skórę;
  • wspomaga przywrócenie skórze optymalnego napięcia i odmłodzenie jej wyglądu.

W kosmetykach kwas poliglutaminowy występuje niekiedy w parze z kwasem hialuronowym – zwłaszcza w mocno nawilżających kremach czy w serum. Produkty, w których formule znajduje się ten składnik, można stosować na co dzień. Dzięki temu kwas poliglutaminowy będzie mógł regularnie wspierać nawilżenie cery.

Materiał partnera zewnętrznego