Mydło potasowe w kosmetyce i kosmetologii

0
51
naturalne mydło potasowe
Mydło potasowe jest naturalne- nie zawiera żadnych sztucznych barwników czy nawet środków konserwujących | fot.: stock.adobe.com

Mydło potasowe, już od wielu pokoleń było znane jako mydło szare. Niemniej jednak, jest mieszaniną cennych soli potasowych i kwasów tłuszczowych w wodzie. Tak naprawdę do produkcji tego mydła wykorzystuje się jedynie cztery składniki, a zyskało sobie ono niezwykłą popularność, zarówno w kosmetyce, jak i kosmetologii. Chętnie wykorzystuje się je do pielęgnacji ciała i włosów, a nawet i twarzy. Sprawdź jakie ma właściwości i zastosowanie w kosmetologii i kosmetyce.

Jak powstaje mydło potasowe?

Tradycyjne mydło szare powstaje z soli potasowych wyższych kwasów karboksylowych z dodatkiem substancji nawilżających. W jego składzie znaleźć można glicerynę, chlorek sodu i inne substancje. Zawartość kwasów tłuszczowych powinna wynosić nie mniej niż 40% (m/m).

Mydło potasowe jest naturalne- nie zawiera żadnych sztucznych barwników czy nawet środków konserwujących. Praktycznie nie ma ono zapachu i nie wywoła podrażnień skóry. Należy je odpowiednio przechowywać, z uwagi na jego higroskopijność, w miejscu suchym o temperaturze pokojowej.

Właściwości mydła potasowego

Zacznijmy od tego, że swoim wyglądem, mydło potasowe nie przypomina dobrze nam znanych śnieżnobiałych kostek mydła. Wręcz przeciwnie jest to masa mazista, zasadowa, która przyjmuje barwę żółtobrunatną lub jasnożółtą. Istotne jest to, że pH mydła potasowego wynosi około 7-8, a ma ono niezwykle charakterystyczną konsystencję. Jest ono miękkie i prześwitujące, a także łatwo rozpuszcza się w wodzie i etanolu.

Jakie właściwości posiada mydło potasowe? Przede wszystkim jest ono doskonałym środkiem myjącym, który ma działanie odkażające, odtłuszczające i wysuszające. Jego używanie, może także zmiękczyć skórę.

Zastosowanie mydła potasowego w kosmetyce i kosmetologii

Zastosowanie tego produktu zarówno w kosmetyce, jak i kosmetologii jest niezwykle szerokie. Dzięki swojemu działaniu antybakteryjnemu i przeciwzapalnemu, pomoże on uporać się ze zmianami trądzikowymi, a także pozostałymi po trądziku bliznami. Pomoże on zwalczyć nawracające stany zapalne skóry i upora się z cerą skłonną do przetłuszczania się, gdyż wyreguluje wydzielane sebum. Mydło potasowe doskonale oczyści skórę, a jednocześnie załagodzi powstałe podrażnienia. Zapobiegnie ono także rozprzestrzenianiu się stanów zapalnych. Pomoże ono także na zmiany skórne, jak np. obrzęki czy rany, więc będzie doskonałym uzupełnieniem kuracji regenerującej dla skóry. Może być ono używane także przez osoby borykające się z alergią na sztuczne produkty kosmetyczne.

Produkty z mydłem potasowym

Mydło potasowe oczywiście występuje najczęściej w formie produktu do łagodnego mycia twarzy i ciała. Jako produkt oczyszczający i naturalny sprawdzi się także jako składnik peelingu enzymatycznego. W kosmetyce chętnie stosuje się je do pielęgnacji ciała i włosów, gdyż skutecznie osusza i oczyszcza skórę głowy i reguluje pracę gruczołów łojowych. Otwiera ono także łuski włosa, dzięki czemu stosowane maseczki czy odżywki będą działały znacznie efektywniej.

Kosmetologia dopuszcza dezynfekowanie i oczyszczanie produktów za jego pomocą, mowa tu np. o grzebieniach czy szczotkach do włosów, a także pędzlach kosmetycznych.

Gdzie kupić mydło potasowe?

Okazuje się, że mydło potasowe jest również bardzo łatwo dostępne, co jest jego niebywałym atutem. Możemy znaleźć je w różnych drogeriach, sklepach zielarskich, a nawet aptekach. Co więcej, jego cena jest dość przystępna gdyż waha się w okolicy 5-50 złotych za kostkę. Jest ono bardzo wydajne i jedna kostka z powodzeniem wystarczy nam na długi czas, nawet w przypadku intensywnego użytkowania.

DGA