Owoce czarnego bzu – działanie i zastosowanie

0
642
owoce czarnego bzu
Wszechstronne właściwości czarnego bzu cenił już sam Hipokrates. Z biegiem lat, roślinę zaczęto używać również w kosmetyce, a także w przemyśle spożywczym pod postacią soków, nalewek, konfitur czy suszu kompotowego | fot.: pixabay

Czarny bez to popularna w Polsce roślina, której dobroczynne właściwości są powszechnie cenione i wykorzystywane m.in. do wspomagania prawidłowego działania układu odpornościowego  dorosłych oraz dzieci. Z owoców czarnego bzu można przyrządzić smaczny i zdrowy sok, ale również ekstrakt chętnie używany np. w preparatach uzupełniających dietę najmłodszych.

Czarny bez – informacje ogólne

Czarny bez bywa nazywany również psim, aptecznym, hycką i gołębią pokrzywą. Ze względu na to, że krzewy silnie się rozrastają, swoim wyglądem łudząco przypominają drzewa, które w okresie kwitnienia obsypane są ozdobnymi, białymi kwiatami. Drobne owoce czarnego bzu zachwycają natomiast intensywnie fioletową barwą.

Wszechstronne właściwości czarnego bzu cenił już sam Hipokrates. Z biegiem lat, roślinę zaczęto używać również w kosmetyce, a także w przemyśle spożywczym pod postacią soków, nalewek, konfitur czy suszu kompotowego.

Owoce czarnego bzu – działanie

Ekstrakt z owoców czarnego bzu posiada między innymi właściwości wspomagające prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, w związku z czym jest chętnie wykorzystywany choćby w preparatach dla niemowląt, takich jak https://pelafen.pl/baby. Warto pamiętać o tym, że owoce czarnego bzu zawierają m.in. kwas foliowy, wapń, potas, żelazo, sód oraz witaminę C, która:

  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego;
  • zwiększa przyswajanie żelaza;
  • przyczynia się do  zmniejszenia uczucia zmęczenia.

Sok z owoców czarnego bzu – przepis

Zdecydowanie najpopularniejszym przetworem z owoców czarnego bzu jest sok z owoców, który z łatwością możesz przygotować w swoim domu. Pamiętaj, aby do jego przyrządzenia wykorzystać wyłącznie dojrzałe owoce. Umyj je, wsyp do garnka i zalej wodą z cukrem lub miodem, dzięki czemu sok będzie smaczny i pozbawiony charakterystycznej goryczy. Jeśli chcesz, aby sok miał bardziej orzeźwiający i bogaty smak, dodaj do niego odrobinę soku z cytryny. Całość gotuj przez 2 godziny na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Owoce powinny się rozgotować, a sok zagęścić. Na koniec wystarczy dokładnie odcedzić sok i pogotować jeszcze przez około pół godziny. Ugotowany sok rozlej do uprzednio wyparzonych słoików lub butelek – zamknij je szczelnie i koniecznie odwróć do góry dnem.

Sok z owoców czarnego bzu warto stosować systematycznie (zwłaszcza w okresie wiosny i na jesień), by wspomagać w ten sposób swoją odporność. Możesz wykorzystywać go jako smaczny dodatek np. do herbaty, domowych kompotów i koktajli.


Artykuł sponsorowany